Cozonac pufos cu nuca si rahat

cozonac pufos cu nuca

Descopera cea mai buna reteta de Cozonac pufos cu nuca si rahat. Ingrediente, mod de preparare, dar si secrete, indicatii si poze ajutatoare.

A fost prima dată când am făcut un cozonac cu propriile mâini. Dar nu era prima dată când era făcută această rețetă. E acea rețetă scrisă într-un carnețel și transmisa în familie și reprodusă iar și iar la fiecare sărbătoare. N-am avut prea multe emoții, așa că m-am apucat de treabă.

Inițial, rețeta originală nu avea rahat, dar hei, ce cozonac mai e dacă nu are rahat. Așa că le-am pus pe toate trei: cacao, nucă și rahat. Tu poți să faci umplutura pe sufletul și gustul tău, cu nucă, migdale sau alune de pădure. Important e să îți placă ție.

Aruncă o privire și peste rețeta de Clătite pufoase – rețeta originală. Apasă aici pentru a o vedea. Se pot umple cu orice, de la gemul preferat în combinație cu nuci, cremă de ciocolată și cocos, unt de arahide, până la rețete de clătite sărate umplute cu spanac, brânză, ciuperci sau chiar carne.

Ingrediente:

Aluat:

  • 1kg de făină 000
  • 5 gălbenușuri
  • 300g de zahăr
  • 200g unt
  • 500ml lapte
  • 40g drojdie proaspătă
  • 1 zahăr vanilinat
  • 1 lingură esență de rom
  • 1 lingură esență de lămâie
  • un praf de sare

Umplutură:

  • 5 gălbenușuri
  • 5 linguri de zahăr
  • 2-3 linguri de cacao
  • 1 lingură esență de rom
  • 2 căni de nucă măcinată
  • 100g rahat
  • 1 zahăr vanilinat
  • ½  linguriță ienibahar
  • ½ linguriță scorțișoară

Încă un ou și 1 pliculeț de zahăr vanilinat pentru la final.

cozonac cu nuca
Cum se prepara reteta de Cozonac pufos cu nuca si rahat:
  1. Maiaua: Se amestecă drojdia cu 2 linguri de zahăr, 100ml lapte ușor călduț și 1 lingură de făină. Se acoperă cu o folie și se lasă într-un loc călduț să crească, până își dublează volumul.
  2. Se încălzește ușor restul de lapte, se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă complet.
  3. Se topește untul la foc mic, într-o crăticioară, iar apoi se lasă la temperatura camerei. Se amestecă în continuu pentru a nu se arde.
  4. Gălbenușurile se mixează la treapta 1 sau cu ajutorul unui tel. Se adaugă un praf de sare și se amestecă până se obține o cremă spumoasă.
  5. Aluatul: Se cerne făina într-un vas generos. Se face o adâncitură în mijloc și se pun: maiaua, gălbenușurile, esența și laptele, amestecând ușor cu ajutorul unei linguri de lemn, până la încorporare completă. Se adaugă untul topit puțin câte puțin, frămâtând energic, timp de 30 de minute. Se acoperă cu o folie și se lasă într-un loc călduț să crească, până își dublează volumul.
  6. Umplutura: Se bat albușurile cu zahărul până devin spumoase. Se adaugă nuca, cacaoa și romul, iar apoi se amestecă ușor cu ajutorul unei linguri până se omogenizează.
  7. După ce a crescut frumos aluatul, se împarte în 4 bile egale. Fiecare bilă se întinde într-o foaie subțire, se umple cu umplutura de cacao făcută mai sus. Se presară câteva bucățele de rahat și se rulează. Rulourile obținute se unesc 2 câte 2 și se rulează în forma unei spirale, formând 2 cozonaci.

8. Cozonacii se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt se ung deasupra cu ou bătut si se presară zahăr valinilat.

9. Se lasă la crescut în tavă pentru încă 15-20 de minute, apoi se bagă în cuptorul încins în prealabil la 180°C, timp de 45 de minute.

reteta cozonac pufos cu nuca

Când e gata, se lasă la odihnit 10-15 minute, apoi se mănâncă pe nerăsuflate. Nu uita să pui și puțină dragoste deasupra. Poftă bună!

Cu drag, Julienne

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *