Gogosi vegane pufoase cu dulceata de afine

gogosi vegane cu zahar pudra

Rețeta de gogosi vegane este pentru cei care nu vor să renunțe la deserturile copilăriei, chit că e post, au intoleranță la lactoză sau preferă o alimentație vegană. Am ales să fac o porție mai mică de gogoși, deoarece dacă fac mai multe, cu greu mă abțin să nu le mănânc pe toate în cel mai scurt timp. Din amestecul făcut au ieșit 20 de gogoși de mărimea gurii unui pahar. Mai mult decât suficient pentru 2 persoane!

Vezi și rețeta de Clătite pufoase – rețeta originală.

Au ieșit aromate, pufoase, dar crocante la exterior. Le-am făcut o mică gaură într-o parte și le-am servit cu dulceață înăuntru.

Rămân pufoase chiar și a doua zi, doar le-am acoperit fără a le băga la frigider.

gogoasa vegana cu gem de afine
Valori nutriționale pentru o gogoașă simplă Calorii Proteine Carbohidrați Grăsimi Grăsimi saturate Zaharuri Fibre
73  2 g 14 g 1 g 0,7 g 2 g 0,7 g
Ingrediente necesare pentru Gogosi Vegane:

– 300g de făină

– 200ml lapte de ovăz

– 2 linguri de îndulcitor (sirop de agave, sirop de arțar, miere)

– 15 grame de drojdie proaspătă

– O lingură de ulei de cocos (sau de floarea soarelui)

– ½ linguriță de esență de rom

– ½  linguriță de scorțișoară

– ½ linguriță ienibahar măcinat

– Un praf de sare

Pentru servit ai nevoie de:

– Dulceață de afine sau mure

– Zahăr pudră

gogosi cu gem
Mod de preparare :

1. Vom începe cu aluatul. Încălzim puțin laptele și dizolvăm drojdia și uleiul de cocos în cazul în care se află în stare solidă. Peste făina cernută se adaugă îndulcitorul ales, scorțișoara, ienibaharul, sarea și amestecul lichid format anterior. Se incorporează bine bine toate ingredientele și se frământă aluatul pe blatul de lucru aproximativ 10 minute până devine pufos. Dacă este prea lipicios, se mai poate adăuga puțină făină.

Uleiul de cocos l-am luat de la cei de la Plantum. E fin, de o calitate foarte bună și plăcut la miros. Se numește Ulei de Cocos Raw Organic Virgin. Îl puteți găsi la ei pe site, vă las linkul aici.

Se modelează aluatul într-o bilă, se pune într-un castron tapetat cu puțină făină (pentru a nu se lipi) , se acoperă cu un prosop curat și se lasă într-un loc călduț să crească 1 oră – 1 oră și jumătate sau până își dublează volumul.

2. Se tapetează blatul de lucru cu puțină făină și se frământă aluatul frumos cresut cât să elimine aerul. Întindem aluatul într-o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Pentru decuparea formelor eu am folosit gura unui pahar tapetat cu făină, însă se poate folosi orice altă formă. Am decupat formele, iar aluatul rămas ca surplus l-am frământat iar și l-am întins pentru a decupa noi gogoșele. Repetăm procesul până folosim tot aluatul.

La final, le-am așezat pe o suprafață tapetată cu puțină făină pentru a nu avea surprize mai târziu și în mod normal, se lăsă la creascut încă 10-15 minute, însă eu nu le-am vrut prea pline înăuntru, așa că le-am lăsat doar 3-5 minute.

gogosi

3. Trecem la prăjire. Punem un strat de circa 4 cm grosime de ulei într-o cratiță. Focul trebuie să fie undeva între mediu și mare. Când uleiul s-a încins, adăugăm rând pe rând gogoșile, fără a aglomera cratița, deoarece se vor umfla ( eu am pus câte 4 ) . Le lăsăm câteva secunde pe fiecare parte și le așezăm într-o farfurie în care am pus un servețel absorbant, cu partea care a stat ultima în ulei, în jos.

4. La final, pregătim zahărul pudră și cu ajutorul unei site, îl presărăm pe gogoșile încă fierbinți. Pentru un plus de aromă, zahărul se poate amesteca cu o linguriță de scorțișoară măcinată care va da un gust incredibil de bun, dar subtil în același timp. Gogoșile se pudrează cât sunt fierbinți, astfel zahărul aderă mult mai bine pe suprafață și stă în loc.

Gogoșile se pot servi calde fie simple, sunt suficient de aromate, fie umplute cu dulceața prefertă. Noi nu am putut rezista tentației.

Vi le-aș fi arătat pe toate, însă doar atâtea am mai putut salva! Poftă bună!

gogosi in farfurie

Cu drag, Julienne!

Inspiră-te și din rețeta de: Hummus cu sumac și susan

hummus

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *