Mancare de spanac

mancare de spanac

Descopera cum se prepara cea mai buna Mancare de spanac congelat sau proaspat. Beneficiile spanacului, secrete si ingrediente.

Calitățile spanacului:

Spanacul este o sursă foarte bună de fier. Carențele de fier provoacă anemie și potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, deficitul de fier afectează mai mulți oameni decât orice altă boală, constituind o problemă de sănătate publică.

Descopera și rețeta de Chiftele vegane de naut aici.

Spanacul poate fi consumat atât în stare crudă, sub formă de salate, cât și în mâncăruri. 100 de g de spanac crud, asigură doza zilnică de vitamina A și vitamina K. Având un conținut mic de kcal (23kcal pentru 100g), poate fi consumat foarte bine de persoanele care au deficit de fier, fără a avea un impact asupra greutății.

Ingrediente pentre Mancare de spanac:
  • 600g spanac proaspăt (sau congelat)
  • 2 cepe (eu am pus una albă și una roșie)
  • 3 căței de usturoi
  • 200g de cremă de brânză (simplă sau cu verdețuri)
  • 3 linguri de lei de măsline
  • Apă de la spanac
  • 50ml lapte (clasic sau vegetal) – opțional
  • Sare, piper, cimbru
mancare de spanac congelat
Cum se prepară:

1. Dacă spanacul este congelat, nu e nevoie decât să se lase într-o strecurătoare până se decongelează.

Dacă spanacul este proaspăt se opărește astfel : Se pune o oală de apă la fiert, cu 2 lingurițe de sare. Se pune o parte din spanac într-o strecurătoare și se spală bine, iar când apa clocotește, se pune în oală și se opărește timp de 3-5 minute. ( Repetăm procesul până opărim tot spanacul. Eu l-am împărțit în 2 ture, deoarece nu încăpea tot). După s-a scurs timpul, se pune într-o strecurătoare și se lasă la scurs. Se pastrează cam 2 căni de apă.

2. Se toacă mărunt cele 2 cepe și se pun la călit în 3 linguri de ulei de măsline. Se condimentează cu sare, piper și puțin cimbru uscat. Când ceapa devine aurie, se adaugă jumătate de cană de apă, se acoperă cu un capac și se lasă la foc mediu până ceapa se gătește suficient și nu mai e crocantă.

3. Se toacă spanacul, împărțindu-l în mai multe părți, cu ajutorul unui cuțit mare.

Se incorporeaza spanacul :

4. Se adaugă spanacul tocat peste ceapă, se gustă, se condimentează din nou cu sare sau piper, în funcție de ce îi lipsește. Se mai adaugă o jumătate de cană de apă și se acoperă cu un capac. Se lasă să se întrepătrundă toate aromele pentru încă 5-10 minute la foc mediu.

5. Se incorporează crema de brânză și usturoiul (tocat fin sau dat pe răzătoara mică), iar apoi se mai mai lasă pentru încă 3-5 minute. Dacă vi se pare prea legat, se mai poate adăuga din apă de la spanac sau lapte. Dacă sosul e prea apos, mai lăsați mâncarea să fiarbă la foc mediu, fără capac, până capătă consistența dorită.

Această mancare de spanac congelat sau proaspăt se poate servi alături de cartofi la cuptor sau prăjiți, mămăligă și ou ochi, orez sau pâine prăjită. Poftă bună!

Dacă nu ești presat/ă de timp, gătește mâncarea la foc mediu sau mic, acoperită cu un capac. Astfel va căpăta o aromă mult mai bună, deoarece ingredientele au nevoie de timp să se bucure unele de altele. Adaptează rețetele după bunul plac, mai adaugă un ingredient, mai renunță la altul, joacă-te cu condimentele, pentru că nimic nu e bătut în cuie. Important e să-ți placă ție, nu să fie ca la carte.

Cu drag, Julienne!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *