Sezonul verde: fructe si legume de primavara

fructe si legume

Primăvara este sezonul renașterii, al culorii, al sportului în aer liber și al preparatelor cu fructe si legume, bogate și diversificate.

Odată cu încheierea sezonului rece, primăvara aduce un coș plin cu fructe și legume delicioase. Merg savurate de minune în nenumărate preparate sau salate. De aceea, având în vedere că am trecut cu brio de iarnă, este nevoie de noi substanțe, vitamine și minerale. Acestea revitalizeză organismul și să-l pună în mișcare, pregătindu-l pentru noi activități ce necesită energie și atenție.

Fructele:

Sunt adevărate surse de energie. Pline de vitamine și minerale ajută la buna funcționare a organismului. Oferă porția necesară de energie pentru o zi extenunată.

Eurostat a realizat în 2017 câteva statistici legate de consumul de fructe si legume în rândul cetățenilor din țările europene. România are un procentaj de 42% în consumul de fructe și 41% la cel de legume. “Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă adulților să consume cel puțin 400 de grame (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi, excluzând cartofii, cartofii dulci, manioc și alte rădăcinoase cu amidon.

OMS avertizează că consumul redus de fructe și legume este legat de sănătatea precară și riscul crescut de boli non-comunicabile (NT). Agenția ONU a estimat că 3,9 milioane de decese la nivel mondial au fost atribuite consumului inadecvat de fructe și legume în 2017. “

În această perioadă, sunt indicate spre consum merele și perele. Sunt bogate în vitamina A, antioxidanți care protejează celulele organismului și întregul sistem imunitar contra infecțiilor și a diverselor boli. Ajută la menținerea unui aspect sănătos al pielii și elimină toxinele din organism.

Cireșele de mai, căpșunile și zmeura nu sunt nici ele uitate, ci din contră sunt foarte indicate datorită conținutului bogat de vitamina A. Conțin antioxidanți care protejează la fel ca merele și perele corpul de maladii și infecții nedorite.

Legume:

Fie că sunt verzi sau portocalii, verdețurile, salatele și leguminoasele sunt cele mai recomandate spre consum mai ales în această perioadă a anului. Organismul trebuie să se recupereze după anotimpul rece și friguros care tocmai a trecut.

Verdețuri, salate ce cresc în grădina bunicii sau le vedem așezate în grămezi pe tarabe la piață. Spanacul, ceapa verde, usturoiul verde, salata verde, urzicile, loboda, leurda sunt indicate în diverse salate. Datorită conținutului ridicat de potasiu, calciu, magneziu, fier, previn apariția cancerului.

Morcovul, țelina și păstârnacul sunt și ele adevărate comori mai ales în salatele de crudități datorită vitaminei A. Mențin sănătatea vederii și a pielii.

Castravetele este bogat în apă, slab în calorii, iar într-o salată cu roșii și ridichi bogate în magneziu, vitamina B6 ajută la detoxifierea orgasnismului, menținerea siluetei sau în curele de slăbire.

Autor: Batcu Andreea-Alexandra

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *