Proteine vegetale – Top 5 cele mai bogate surse vegetale

Află care sunt cele mai bogate alimente în proteine vegetale – ce sunt, ce beneficii au și cum le poți consuma.

Indiferent că vorbim despre un regim alimentar sau despre un nou stil de viață care abordează o altă structură alimentară (vegetarianism, veganism), proteinele vegetale se numără printre cele mai importante substanțe nutritive care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. În acest articol vom descrie acest tip de proteine, rolul pe care îl au în organism și cele mai bogate 5 alimente care le conțin. Cum pot fi consumate în diverse rețete sau în combinație cu alte alimente.

Ce sunt proteinele vegetale?

Proteinele reprezintă principalele substanțe nutritive care trebuie să se regăsească în regimul alimentar, deoarece acestea nu sunt produse de către organism. Astfel, ele trebuie introduse și consumate pentru a se putea asigura esențialul nutritiv. O proteină este formată din 20 de aminoacizi.

Proteinele vegetale, spre deosebire de proteinele animale, care sunt considerate proteine “complete”, provin de la plante și sunt asimilate mult mai ușor de către organism, prezentând numeroase beneficii.

Beneficiile proteinelor vegetale:
  • Sunt asimilate mult mai ușor de către organism;
  • Consumul acestora reduce semnificativ nivelul de colesterol, protejând organismul de accidentul vascular cerebral, tensiune arterială;
  • Conțin fibre care îmbunătățesc sănătatea sistemului digestiv;
  • Conțin fitonutrienți și antioxidanți, asigurând sănătatea generală a organismului;
Cele mai bogate 5 surse de proteine vegetale
1. Spirulina:

Este o microalgă, provenită din algele albastre-verzi care se găsește în lacuri sărate.

Este benefică pentru organism datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare. Protejează organismul de stresul oxidativ, scade tensiunea arterială, accelerează scăderea în greutate.

Aceasta poate fi folosită fie sub formă de pulbere în sucuri de fructe, smoothie-uri, salate sau deserturi, precum și sub formă de capsule.

100 g de spirulină = 58 g de proteine.

2. Drojdia inactivă:

Denumită și drojdia nutritivă, poate fi introdusă destul de ușor în alimentația zilnică. Gustul este asemănător cu cel al brânzei, ceea ce o face ușor de acceptat. Un alt plus al acestei proteine vegetale, este că poate fi consumată și de cei care au fie alergii sau intoleranță la gluten.

Aceasta este recomandată datorită numărului ridicat de proteine și al fibrelor. Acestea mențin sănătatea tractului digestiv și accelerează scăderea în greutate. Conține toți aminoacizii necesari pe care organismul nu îi poate produce.

Aceasta poate fi introdusă cu ușurință în alimentația bebelușilor și a femeilor însărcinate.

Poate fi consumată în salate, supe, piureuri, chiftele, orez și peste pop-corn.

100 g de drojdie inactivă = 44 g de proteine

proteine vegetale
3.Semințe de cânepă:

Ușor de introdus și de consumat, aceste mici minuni aduc numeroase plusuri organismului.

Conțin acizi grași esențiali care scad tensiunea arterială, colesterolul din sânge și previn apariția Parkinsonului și Alzheimerului.

Cantitatea mare de fibre ajută la menținerea unei senzații de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Ajută procesul de slăbire și menținere buna funcționare a sistemului digestiv.

Acestea pot fi consumate cu ușurință și de către cei care au diabet. Ajută la absorbția glucozei din sânge pentru transformarea sa în energie. Un rezultat în acest sens este demonstrat prin scăderea poftei de dulce, crescând nivelul de energie.

Semințele de cânepă pot fi consumate în salate, sucuri de fructe, paste sau orez.

100 g de semințe de cânepă = 30 g de proteine

4. Mazărea uscată:

Cu un conținut ridicat de aminoacizi care întăresc sistemul muscular și de lizină care ajută la scăderea colesterolului și la formarea colagenului, întărind sistemul osos, mazărea uscată joacă un loc important în alimentația cotidiană.

Aceasta poate fi adăugată cu ușurință în salate, supe creme, ciorbe.

100 g de mazăre uscată = 24 g de proteine

5. Semințe de chia:

Originare din America de Sud și folosite încă de pe vremea civilizației mayașe (în limba maya “chia” înseamnă putere), aceste semințe protejează corpul de diverse afecțiuni prin numeroasele avantaje pe care le aduce prin consumul lor.

Pline de fibre, antioxidanți, reprezentând doza maximă care ajută întregul organism întreaga zi, semințele de chia ajută în procesul de slăbire și menține sănătatea sistemului digestiv și a celui osos.

Acestea pot fi introduse cu ușurință în alimentație prin salate, sucuri de fructe, supe, smoothie-uri.

100 g de semințe de chia = 15 g de proteine

Autor: Batcu Andreea-Alexandra

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *