Sodou – Lapte cu miere si ou

sodou cu scortisoara

Vă mai amintiți de rețeta de Sodou, remediul bunicii? Șodoul este o băutură caldă perfectă pentru zilele geroase de iarnă, fiind compusă din lapte fiert, gălbenuș de ou de țară și miere. Această combinație are acțiune calmantă asupra mucoaselor bucofaringiene și nazale iritate, dar are și beneficii nutritive.

 

Șodoul este recomandat pentru tratarea laringitei, rinofaringitei, anginei, amigdalitei, dar și a anemiei. Se poate consuma 3-5 zile la rând, iar în cazul în care se dorește repetarea administrației, e nevoie de o săptămână de pauză între cele două perioade.

Este de preferat ca oul să provină din surse sigure, să fim 100% siguri că este proaspăt pentru a evita alte complicații. Cel mai sigur este ca oul să fie de țară.

Cum ne dăm seama dacă oul este bun? În cazul în care gălbenușul se desface singur, se împrăștie, oul este stricat și nu este bun pentru consum.

sodou in pahar

Ingrediente pentru Sodou:

– 1 gălbenuș de ou crud

– 250 ml lapte

– 1 lingură de miere

– Scorțișoară

– Câteva semințe de la o păstaie de vanilie – opțional

Mod de preparare:

1. Pune gălbenușul într-un pahar și bate-l până face puțină spumă.

2. Adaugă mierea (+ vanilia –opțional) și amestecă totul până se omogenizează bine.

3. Fierbe laptele, însă nu-l pune clocotit, deoarece gălbenușul se va coagula din cauza temperaturii ridicate.

4. Toarnă încet laptele amestecând în continuu. Eu am pus inițial jumătate de pahar, am amestecat bine bine, iar apoi am completat cu restul de lapte.

sodou pahar

Băutura se bea imediat, cu înghițituri mici. Nu este recomandat să se lase să se răcească sau să se depășească 5-10 minute până la consumul acestuia, deoarece este foarte ușor alterabil.

Pentru copiii între 6 luni și un an se recomandă a se consuma doar jumătate de pahar pe zi. La copiii mai mari se dă progresiv mai mult, adulții pot bea chiar și 2-3 pahare pe zi.

Cu drag, Julienne!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *