Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada in farfurie

Prajitura alba ca zapada este desertul preferat al copilariei mele. Mama obișnuia să facă Alba ca Zapada în fiecare sâmbătă, iar până duminică prăjitura se făcea fragedă și delicioasă, numai bună de savurat împreună cu familia la masă. Crema dulce-acrișoară, foile fragede și sfărâmicioase pline de aromă cu puțin zahăr pudră vanilat deasupra, readuc mereu magia copilăriei.

Sunt multe variante rapide sau scurtături pentru a face Alba ca Zapada, unele dintre ele incluzând mixuri la plic luate din magazin. Alții iși cumpără de la patiserie sau din magazine această prăjitură. Dar credeți-mă, nu sunt nici măcar pe aproape de gustul original. Având acest lucru în minte, m-am decis să vă împărtășesc rețeta mamei mele de Alba ca Zapada pentru a vă putea bucura de adevărata aromă a prăjiturii.

Puteți încerca și rețeta de Negresă pufoasă cu ciocolată și nuci sau Clătitele pufoase dacă aveți poftă de ceva dulce și bun.

16 porții

Timp de preparare 60 min

Timp de gătire 60 min

Valori nutriționale pentru o porție: Calorii Proteine Carbohidrați Grăsimi Grăsimi saturate Zaharuri Fibre
524 6 g 65 g 27 g 11 g 33 g 1 g
Prajitura Alba ca Zapada

Ingrediente pentru blatul de Alba ca Zapada:

– 150ml ulei (10 linguri)

– 250g zahăr (10 linguri)

– 3 ouă

– Făină cât cuprinde (aproximativ 500-550g)

– O linguriță de amoniac

– Puțin oțet sau lămâie – pentru a stinge amoniacul

– Un praf de sare

Ingrediente pentru cremă:

– 500ml lapte

– 200g zahăr

– 300g unt (un pachet și jumătate)

– 150g făină (10 linguri)

– Zeama de la 2 lămâi (sau o lămâie dacă nu îți place acrișor)

– O linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare prajitura Alba ca Zapada:

Pentru blat:

1. Pentru început, spargem ouăle și le punem într-un bol împreună cu zahărul. Le amestecăm bine până când zahărul se topește complet. Adăugăm uleiul peste amestecul de ou și zahăr și îl incorporăm bine.

2. Luăm o linguriță de amoniac și o ținem deasupra bolului. Peste amoniac turnăm puțin oțet sau lămâie(jumătate de linguriță), cât să se activeze și să înceapă să spumege. Turnăm toată spuma din linguriță în compoziție și amestecăm. Adăugăm apoi și praful de sare.

amoniac in compozitie pentru prajitura alba ca zapada

3. Peste compoziția lichidă, adăugăm câte o lingură de făină până o incorporăm treptat pe toată. La un moment dat va fi prea greu să amesteci cu telul deoarece se va îngroșa și vei avea nevoie să îți folosești mâinile.

Ceea ce urmărim în această etapă este să transformăm compoziția într-un aluat cu consistență normală, aproximativ celui de pizza (nici prea tare, dar nici prea moale să se lipească de mâini). Cantitatea de făină folosită poate varia, dar în general ar trebui să fie suficiente 500-550g . După ce obținem aluatul, îl lăsăm să se odihnească 30 de minute.

4. Aluatul se frământă puțin, în așa fel încât să obținem o formă alungită, dreptunghiulară. Asta ne va ajuta să îl porționăm mai ușor în 3 părți egale. Este important să fie cel puțin aproximativ egale, deoarece acestea vor forma foile prăjiturii. Pentru a fi siguri, puteți să le cântăriți.

5. Tăiem o foaie de copt mare, pe care așezăm una dintre bucățile de aluat și întindem cu ajutorul unui făcăleț până când obținem un blat subțire și uniform. Făcălețul și blatul trebuie să fie acoperite cu un praf subțire de făină pentru a ușura întinderea.

aluat intins de Prajitura Alba ca Zapada

6. Luăm blatul cu ajutorul foii de copt și îl punem în tavă.

7. Punem blatul la cuptor pentru 15 minute la foc mic (aproximativ 160 de grade) până când foaia începe să se întărească. Acesta nu trebuie să se rumenească prea mult. Ce urmărim la această etapă este ca blatul să prindă o culoare ușor aurie.

aluat la cuptor pentru prajitura alba ca zapada

8. Repetăm procesul și pentru restul de 2 bucăți de blat.

Pentru cremă:

1. Punem laptele într-o crăticioară împreună cu zahărul și le lăsăm la foc mic până când zahărul se topește complet. Atenție! Laptele nu trebuie să fiarbă. Între timp, punem untul la topit într-o altă crăticioară mai mare (cât să încapă și laptele cu zahărul) la foc mic spre mediu.

zahar pentru crema alba ca zapada

2. După ce untul s-a topit complet, adăugăm făina treptat și o incorporăm cu untul. Punem, la fel ca la blat, câte o lingură, apoi amestecăm.

crema Alba ca Zapada

3. După ce am terminat de adăugat făina, turnăm zeama de lămâie și esența de vanilie în compoziția cu unt amestecând energic.

4. Adăugăm laptele cu zahăr treptat și omogenizăm până când întreaga compoziție se îngroasă (aproximativ 15 minute). Amestecăm continuu ca să nu se prindă crema.

crema pentru prajitura alba ca zapada

5. După ce obținem consistența dorită a cremei, o luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească. Între timp, pregătim foile pentru asamblarea cremei.

Asamblare:

1. După ce crema s-a răcit, luăm cu grijă o foaie și o punem pe o tavă sau un tocător. Foile sunt foarte casante așa că trebuie manipulate cu grijă.

2. Ne împărțim crema în două și întindem cu grijă jumătate pe foaie. Nu uitați să nivelați uniform.

crema pe blat

3. Punem cu grijă a doua foaie peste cremă și repetăm pasul 2 și pentru ultima foaie.

crema blat

4. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru minim 6 ore, dar cel mai bine este să fie lăsată peste noapte. Prajitura Alba ca Zapada este acel gen de desert pe care cu cât îl lași mai mult la rece, cu atât devine mai gustos și aromat.

5. După ce a stat la rece, se presară un strat subțite de zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Deasupra se poate pune și nucă de cocos, nuci măcinate, alune măcinate sau ciocolată topită. Eu am ales să fac varianta clasică cu zahăr pudră, dar dacă ați respectat pașii, orice topping ați alege va ieși la fel de delicioasă.

Poftă bună!

Prajitura Alba ca Zapada cu lamaie
Prajitura Alba ca Zapada farfurie

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *