Negresa pufoasa cu nuci

negresa pufoasa cu ciocolata si nuci in tava

Rețeta de negresa pufoasa cu nuci a fost printre primele rețete gătite în copilărie. Aveam 14 ani și iubeam să pun cât mai multe arome în ea, să o fac cât mai parfumată, miroasea în toată casa a bunătate de prăjitură. Doar că pe atunci, nu știam că dacă ouăle sunt reci de la frigider, riști ca albușurile să nu se facă spumă, să nu-ți mai crească prăjitura și să rămână crudă la interior, ceea ce de altfel s-a și întâmplat. Oricum, la ce miros era în toată casa, am mâncat ce se putea din ea, în special fratele meu pentru că o așteptase cu nerăbdare până am scos-o din cuptor și-a văzut „frumoasa” gaură din care ieșea compoziția umedă. Între timp am învățat micile secrete și vi le împărtășesc și vouă în rețeta de mai jos. Să aveți poftă!

negresa-pufoasa-pe-masa
Ingredientele necesare pentru negresa pufoasa cu nuci :

Blat:

– 200ml lapte

– 300g făină

– 250g zahăr brun

– 100g unt topit

– 6 ouă

– 50g cacao

– 5g praf de copt

– 100g nuci/ stafide/ fructe uscate

– 2 pliculețe zahăr vanilinat

– 1 linguriță esență de rom

– Puțină sare

Glazură:

– 200g ciocolată amăruie/cu lapte în funcție de preferințe

– 100g unt

Mod de preparare negresă:

1. Amestecă într-o crăticioară untul, zahărul, cacaoa și laptele până dă într-un clocot, apoi lasă lichidul la răcit.

2. Separă albușurile și bate-le până devin spumă, apoi adaugă gălbenușurile unul câte unul.

3. Într-un bol, amestecă făina cu praful de copt și un praf de sare, după care toarnă amestecul pe care l-ai pregătit la punctul 1 și l-ai lăsat la răcit, fără a crea cocoloașe.

4. Incorporează amestecul de mai sus cu albușurile bătute spumă cu ajutorul unei linguri, amestecând de jos în sus până se omogenizează bine bine. Toarnă esența de rom, zahărul vanilinat și nucile pentru un plus de aromă.

5. Pune copoziția într-o tavă tapetată cu foaie de copt, și lasă prăjitura la cuptorul încins la 170 grade (eu am pornit și ventilatorul la cuptorul electric) pentru aproximativ 30min, sau până trece testul scobitorii .

negresa pufoasa cu ciocolata si nuci in tava

6. Până se coace prăjitura, pregătim glazura la bain-marie. Pune apă într-o cratiță, iar când începe să fiarbă, pune un bol de sticlă deasupra, în care vei pune untul și ciocolata. Amestecul se va lichefia într-un ritm lent, fără a se prinde sau tăia, prin evitarea transferului de căldură prea brusc.

7. După ce scoți prăjitura și o lași puțin la răcit, toarnă glazura pe întreaga suprafață. Poftă bună!

negresa-pufoasa-cu-ciocolata-in-tava-in-cuptor-2

Cu drag, Julienne!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *