Dovlecei umpluti – Vegan

dovlecei umpluti de post pe farfurie

Rețeta de Dovlecei umpluti – Vegan este rețeta mamei și de cele mai multe ori când ne-o făcea în copilărie, ne plăcea mai mult decât cea cu carne. Obișnuiesc să o fac foarte des. Cine spune că mâncarea vegană nu are gust? Ne putem juca cu condimentele pentru a-i oferi savoare. Ne putem juca cu culorile legumelor pentru a o mânca din priviri!

Îmi place această rețetă pentru că poți mânca și dovleceii care la cuptor devin delicioși și zemoși, în timp ce nu toată lumea mănâncă varza sau vița-de-vie de la sarmale, și rămân în farfurie.

Umplutura se potrivește și pentru ardei umpluți de post, sarmale în foi de varză sau în foi de viță-de-vie.

dovlecei-umpluti-de-post-inainte-de-cuptor.jpg
Valori nutriționale pentru un dovlecel: Calorii Proteine Carbohidrați Grăsimi Grăsimi saturate Zaharuri Fibre
217 13 g 32 g 5 g 0.5 g 6 g 5 g

Ingrediente pentru dovlecei umpluti – vegan:

– 4 dovlecei mici

– 4 ciuperci champignon

– 1 morcov

– 1-2 cepe albe

– 2 căței de usturoi

– 100g orez

– 20g soia granulată (opțional)

– 100ml ulei

– 100g suc de roșii

– 1 legătură de pătrunjel

– 2-3 foi de dafin

– 1 mână de mălai, o mână de pesmet, sare, piper, cimbru, boia dulce

Pentru servit:

– sos de roșii sau smântână vegetală ( de caju )

Mod de preparare:

1. Soia are nevoie de câteva minute pentru a se inmuia, așa că poți începe prin a turna apă într-un bolișor și a o lăsa pentru 5 minute.

2. Într-o tigaie antiaderentă, pune uleiul, ceapa și usturoiul tocate mărunt, morcovul dat pe răzătoare, sare și piper. Adaugă sucul de roșii și călește amestecul preț de câteva minute la foc mediu, până ceapa devine aurie și moale, apoi lasă compoziția la răcit.

3. Într-un bol, pune ciupercile tocate mărunt, orezul spălat, pătrunjelul tocate mărunt, amestecul de ceapă care s-a răcit, câte o mână de pesmet și mălai, sare, piper, cimbru și boia dulce. Stoarce bine bine soia care a fost lăsată la înmuiat și adaug-o în compoziție.

Compoziția trebuie să fie ca cea pentru sarmale, să nu fie nici prea umedă, dar nici uscată și foarte important, trebuie să aibă gust pentru ca dovleceii noștri să fie aromați.

4. Dovleceii trebuie spălați bine bine fără a-i curăța de coajă. Sunt mult mai gustoși așa, iar la cuptor coaja devine moale. Taie capetele dovleceilor, iar apoi taie-i in 2 părți egale pe lung. Conținutul l-am scos cu ajutorul unui cuțitaș și cu o linguriță. Inițial am trasat conturul miezului pe care voiam să-l scot, iar cu ajutorul linguriței am scos cu grijă cât mai mult miez, pentru a încăpea cât mai multă umplutură, însă fără să-i rup marginile.

dovlecei umpluti de post scobiti

Nu arunca miezul dovleceilor! Îl poți folosi pentru a pregăti alt fel de mâncare spre exemplu orez cu dovlecel, paste cu dovlecei și ciuperci sau de ce nu, îi poți folosi chiar și la omletă.

5. Umple dovleceii cu compoziția făcută anterior, așează-i într-o tavă cu margini înalte sau într-un vas yena. Toarnă în tavă o căniță de apă amestecată cu 2-3 linguri de suc de roșii, cimbru și 2 foi de dafin. Acoperă tava cu staniol și las-o la cuptorulul încins la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute, sau până observi că bobul de orez este gătit bine.

Se pot servi imediat cu smântână de caju pe deasupra, pătrunjel și puțină dragoste. Poftă bună!

dovlecei umpluti de post pe farfurie cu smantana

Dacă nu ești presat/ă de timp, gătește mâncarea la foc mediu sau mic, acoperită cu un capac. Astfel va căpăta o aromă mult mai bună, deoarece ingredientele au nevoie de timp să se bucure unele de altele. Adaptează rețetele după bunul plac, mai adaugă un ingredient, mai renunță la altul, joacă-te cu condimentele, pentru că nimic nu e bătut în cuie. Important e să-ți placă ție, nu să fie ca la carte.

Cu drag, Julienne!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *