Sarmale in foi de varza – Retata pas cu pas

Rețeta de Sarmale in foi de varza pe care v-o voi arăta astăzi este rețeta mamei pe care o face de mai bine de 32 de ani la fiecare sărbătoare. V-am pregătit rețeta PAS CU PAS pentru ca să fie de folos oricui, chiar dacă e prima dată. Vă voi dezvălui fiecare secret al mamei și fiecare lucru la care trebuie să fim atenți.

Varza trebuie să fie murată și lăsată în apă pentru 2-3 ore pentru ca sarmalele să nu fie prea acre. Dacă alegi să înlocuiești varza cu viță-de-vie, va trebui și pe acestea să o lași o vreme în apă rece pentru ca frunzele să nu fi prea sărate.

Condimentele joacă un rol important în reteta de sarmale, pentru că oferă toată savoarea, astfel folosim boia dulce, cimbru uscat, foi de dafin, piper boabe, mărar uscat.

Sarmalele ies delicioase și fragede dacă fierb liniștite la foc mai mic, o perioadă mai îndelungată. Îmi povestea mama că pe vremuri, bunicii puneau oala cu sarmale în cuptorul încălzit de seara și le scoteau abia dimineața.

Oala poate fi și de inox și să le fierbem pe ochiul aragazului, însă sunt mult mai savuroase dacă alegem să le pregătim într-un vas de lut sau ceramică la cuptor.

Am mai făcut o rețetă de Dovlecei umpluți, rețeta e pas cu pas, la care se poate adapta această umplutură.

Ingrediente pentru reteta de Sarmale in foi de varza:

– 2 verze mici murate

– 1 kg carne tocată de porc (ceafă de porc)

– 100 g orez

– 3-4 cepe galbene

– 2 morcovi

– 1 ardei roșu

– 1-2 ouă crude (opțional)

– 5 linguri de bulion

– Pătrunjel verde

– Cimbru uscat

– Mărar uscat

– 3-4 foi de dafin

– Sare, piper, boia dulce

Mod de preparare:

1. Pentru început, curățăm și spălăm foile de varză. Se lasă în apă rece pentru aproximativ 2 ore pentru a nu fi prea acre. Alegem verzele care au foile mai moi.

2. Într-o tigaie, se călește ceapa până devine aurie. Se adaugă morcovul mărunțit în blender sau dat pe răzătoarea mare, iar când s-a înmuiat, se adaugă și cele 2 linguri mari de bulion. Se mai lasă 3 minute, se ia tigaia de pe foc și se lasă compoziția la răcit.

3. Într-un bol mare se face amestecul pentru sarmale. Se adaugă ardeiul tocat cubulețe mici, pătrunjelul, carnea tocată, orezul (după ce a fost lăsat la înmuiat 5-10 minute) , amestecul de ceapă și morcov răcit bine, sare, piper după gust, cimbru, mărar și o linguriță de boia dulce. Opțional, se pot adăuga 1-2 ouă pentru o compoziție mai bine legată, însă nu este obligatoriu. Se mixează bine și se pregătesc foile de varză pentru a face sarmalele.

Știm că printre noi se află gospodine foarte pricepute care fac lucrurile exact așa cum trebuie, însă pentru cei ce nu sunt atât de experimentați în arta sarmalelor și au nevoie de puțină inspirație înainte de a se apuca de împăturit, am rugatat-o pe mama să ne arate pas cu pas cum le face.

Cu răbdare, repetăm procesul cu fiecare în parte până ni se încrețesc buricele degetelor și obținem un platou mare și frumos cu sărmăluțe gata să fie băgate la cuptor.

4. Pregătim vasul în care vor fierbe sarmalele. Așezăm pe fundul vasului foi de varză și câteva fire de cimbru uscat. Varza va avea grijă ca sarmalele să nu se prindă sau ardă.

5. Se pune un strat de sarmale, un strat de varză tocată și încă un strat de sarmale. Punem deasupra câteva boabe de piper, 3-4 foi de dafin, iar într-un castronel amestecăm o cană – două de apă, în care dizolvăm 2 linguri de bulion. Sarmalele trebuie să fie aproape cuprinse de apă, cam cu 3 degete mai jos. Orezul are nevoie de apă ca să fiarbă. La final acoperim sarmalele cu foi de varză și punem capacul vasului ( fie foilie de aluminiu ) .

6. Dăm vasul la cuptor pentru aproximativ 2-3 ore la 160 de grade. E bine ca sarmalele să fiarbă o perioadă cât mai îndelungată la o temperatură mai mică. Astfel sarmalele nu se vor desface și vor avea mult mai multă savoare.

Sărmăluțele le-am servit cu smântână grasă și le-am ornat cu varza tocată pe care am pus-o la fiert între sarmale. Poftă bună și spor la bucătărit!

Cu drag, Julienne!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *