Hummus cu sumac și susan

hummus in farfurie

Rețeta de Hummus este nelipsită din bucătăria oricărui vegetarian / vegan, tocmai datorită faptului că este foarte ușor de combinat și în același timp este bogată în proteine. Hummusul poate fi servit în diferite forme, fie ca gustare cu bastonașe de morcov sau ardei, cu tortilla din făină de porumb, fie lângă cartofi copți, cartofi prăjiți, salate, tortilla mexicană cu legume și multe alte combinații.

Poate fi păstrat 2-3 zile la frigider, în caserolă sau măcar acoperit.

Vezi și rețeta Silviei de Paste cu sos pesto şi dovlecel, te asigur că e incredibil de bună! Click aici.

Dificultate: redusă

Timp de preparare: 20 de minute

Timp de gătire: 1 oră

Valori nutriționale pentru 100 de grame Calorii Proteine Carbohidrați Grăsimi Grăsimi saturate Zaharuri Fibre
483  19 g 61 g 20 g 2 g 11 g 17 g

Ingrediente necesare pentru Hummus:

-500 g năut uscat

-3 linguri de ulei de măsline extravirgin

-1 lingură zeamă de lămâie

-2 linguri susan

-O linguriță de mărar

-O linguriță de sumac

-O linguriță de boia dulce

-Un praf de chili

-Sare și piper

Mod de preparare:

1. Dacă năutul este uscat, trebuie lăsat la înmuiat într-un bol cu apă, cu o seară înainte. Apa trebuie să treacă de nivelul năutului cam cu 4 degete sau mai mult, deoarece se va hidrata foarte mult și își va mări volumul. Dacă e din conserva, atunci trebuie doar să scurgeți apa și e gata de preparat.

2. A doua zi, se schimbă apa și se pune la fiert într-o oală încăpătoare, cu 2 lingurițe de sare. Când începe să fiarbă, năutul scoate la suprafață o spumă maronie care trebuie îndepărtată cu ajutorul unei spumiere, site sau cu o lingură. Spuma trebuie aleasă de oricâte ori apare, deoarece nu e indicat a fi consumată. Se lasă la fiert la foc mediu aproximativ 1 oră sau până bobul de năut e moale și se sfarmă.

Vezi superbul Aragaz Rustic bej – Cuptor electric cu convecție, află mai multe detalii aici.

3. Când năutul e fiert, se scurge de apă deasupra unui bol, însă fără a o arunca, vom avea nevoie de ea mai târziu. Se pune năutul în blender și se adaugă treptat apă (apa în care a fiert) , până devine suficient de cremos. La 200g de năut, am pus aproximativ 40-50ml apă. După ce s-a blenduit bine, se pune într-un bol încăpător.

4. Peste năutul gata blenduit, se pune uleiul de măsline, zeama de lămâie, susanul, mărarul, sumacul, boiaua dulce, chili și se potrivește de sare și piper. Se amestecă bine bine cu o lingură de lemn și se adaugă apă în cazul în care îl preferăm mai subțire.

5. Hummusul se poate servi cu pâine prăjită sau în Tortilla cu legume proaspete și cartofi copți. La acea cină am ales să îl servesc lângă cartofi picanți la cuptor cu condimente indiene. Poftă bună!

hummus cu cartofi

Cu drag, Julienne!

Inspiră-te și din rețeta de: Supa crema de ciuperci brune – Vegan

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *