Conopida gratinata cu cascaval

conopida gratinata in tava

Rețeta de Conopida gratinata aleg să o pregătesc adesea la cină deoarece este extrem de ușoară și sănătoasă. Nu necesită multă bătaie de cap și este relativ rapidă, timpul total de pregătire fiind de aproximativ 40-45 de minute. Se rumenește frumos la exterior formând o crustă aurie datorită pesmetului și a cașcavalului, iar la interior rămâne suculentă și fragedă. Cu siguranță mi-aș dori ca la fiecare rețetă să pot pune și mirosul care iese din cuptor când rabatez ușa! E de vis!

Poate fi servită cu carne la grătar fie puteți încerca rețeta de Cartofi cu mărar la cuptorSe pot găti în același timp în cuptor, iar masa va fi gata la timp.

Conopida. Buchețele de sănătate. A fost recunoscută încă din secolul XVI pentru calitățile ei nutriționale și pentru gustul ei plăcut. Era cultivată intens în Asia Mică, Africa, America, mai târziu răspândindu-se în toate țările europene.

Conopida este foarte bogată în antioxidanți, fitonutrienți, calciu, vitamina K, vitamina C, acid folic, vitamina B6, dar conține și o concentrație mare de fosfor.

Specialiștii au constatat că această legumă poate trata afecțiunile prostatei, este asociată cu o incidență scăzută a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare. Inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase și ajută la eliminarea toxinelor datorită nivelului mare de nutrienți. Un alt beneficiu pe care ni-l aduce, ar fi faptul că protejează sistemul digestiv datorită conținutului ridicat de fibre.

Vezi și rețeta Silviei de Quiche cu spanac şi brânză de capră, e super gustoasă! Click aici.

4 porții

Dificultate redusă

Valori nutriționale pentru o porție: Calorii Proteine Carbohidrați Grăsimi Grăsimi saturate Zaharuri Fibre
425 26 g 12 g 32 g 6 g 6 g 5 g

Ingrediente pentru Conopida gratinata :

– 1 conopidă medie de aproximativ 1 kg

– 2 ouă

– 200 ml smântână

– 300 g cașcaval sau parmezan

– 20 ­­g unt (o lingură)

– 1-2 căței de usturoi

– 4-5 linguri de pesmet

– Sare, piper, mărar

conopida gratinata tava

Mod de preparare Conopida gratinata :

1. Conopida se desface în buchețele și o spălăm sub jetul de apă. O punem la fiert în apă cu puțină sare pentru 5-7 minute. Conopida se pune în apă în momentul în care a început să clocotească.

2. După cele 10 minute strecurăm conopida, o punem sub un jet de apă rece pentru a stopa procesul de gătire și o lăsăm la scurs.

spalare legume pentru reteta

3. Într-un bol, se bat ouăle, se adaugă smântâna, usturoiul dat pe răzătoarea mică, o mână de pesmet, jumătate din cașcavalul ras pe răzătoarea mare și condimentele după gust. Gustă pentru a te asigura că nu e fadă, că are suficientă savoare. Adaugă buchețelele de conopidă și amestecă cu o lingură de lemn fără a le zdrobi. Compoziția trebuie să se întrepătrundă bine cu fiecare buchețel.

4. Pregătim tava în care vom așeza conopida. Putem folosi o tavă dreptunghiulară sau rotundă suficient de mare, de aproximativ 25 cm diametru cu margini înalte, fie un vas termorezistent (Yena). Tapetăm tava în prealabil cu unt și pesmet, inclusiv marginile.

5. Așezăm conopida în tavă, presărăm o mână de pesmet deasupra și restul de cașcaval deasupra, după care dăm tava la cuptor pentru aproximativ 30 minute la 180 de grade pe raftul din mijloc. Dacă nu a prins o crustă frumoasă deasupra, mai las-o 5 minute pe raftul de sus la 200 grade, însă fii cu ochii pe ea pentru a nu se rumeni prea tare!

conopida gratinata cu branza

Am ales să o servesc cu mazăre alături:

400 g mazăre congelată, 20 g unt, sare, piper

Într-o tigaie adâncă se pune untul, după care se adaugă mazărea. Se condimentează după gust și se lasă pe foc 10 minute. Poftă bună și spor la bucătărit!

mazare in tigaie

Cu drag, Julienne!



4 comentarii despre “Conopida gratinata cu cascaval”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *