Ciorba taraneasca de porc cu legume

Rețeta de Ciorba Taraneasca de porc cu legume este gătită de parinții mei cu ocazia fiecărei sărbători și nu numai. Fie că este vorba despre Crăciun, Revelion sau Paște, această ciorbă este perfectă pentru masa în familie. Gustul este bogat datorită cărnii și a legumelor, iar mirosul este inconfundabil. Ceea ce este special la ciorba de porc cu legume este aroma legumelor și frăgezeala cărnii de porc după procesul îndelungat de fierbere.

Pentru această rețetă nu este nevoie de cuburi pentru aromă. Dacă respectați pașii și cantitățile, ciorba își va lua toată savoarea din ingredientele pe care le veți adăuga. Ciorba taraneasca de porc cu legume este foarte sănătoasă și plină de vitamine, oferind aportul necesar de proteine și grăsimi, fiind un preparat complet din punct de vedere nutrițional.

Dacă doriți să încercați varianta fără carne, vă recomand să urmăriți rețeta de Ciorbă de legume.

Timp de preparare: 15 min

Timp de gătire: 50 min

Ingrediente pentru Ciorba Taraneasca de porc cu legume:

– Aproximativ 2 kg de carne de porc cu os (eu am folosit coaste și garf de porc)

– 1 păstârnac mare

– Un sfert dintr-o țelină mare (sau o țelină mică)

– 2 morcovi medii

– 3 cepe medii

– 2 ardei grași roșii

– 1 litru de borș (se poate acri și cu zeamă de lămâie sau zeamă de varză)

– 50 g de fidea

– 3 ardei iuți uscați mici

– 3 foi de dafin

– Pătrunjel proaspăt

– Boia de ardei dulce, sare, piper

Mod de preparare:

1. Se spală bine carnea de porc cu apă rece pentru a elimina orice reziduri. O tăiem în bucăți mai mici pentru fierbere iar apoi o punem într-o oală mare și turnăm apa. Cantitatea de apă nu este exactă. Se pune cât să acopere carnea, iar dacă în timpul fierberii scade sub nivelul cărnii, se va completa cât este nevoie. Se lasă la foc mediu aproximativ 20 de minute, până ce carnea se schimbă la culoare. Aveți grijă, deoarece carnea va lăsa o spumă care trebuie înlăturată periodic.

2. Se taie legumele în cubulețe mici. Când cele 20 de minute s-au scurs, adăugăm toate legumele la fiert împreună cu carnea, cu excepția ardeiului roșu. Acesta se fierbe mai repede și va putea fi adăugat mai târziu când carnea este gătită aproape în totalitate. Se condimentează cu sare, piper, foi de dafin, boia de ardei și ardei iuți uscați, iar apoi se fierbe întreaga compoziție pentru aproximativ 30 de minute sau până când carnea s-a pătruns complet. Atenție, focul trebuie să rămână mediu pe tot parcursul fierberii pentru a asigura o gătire lentă care să pătrundă bine carnea până la oase. Vă recomand să scoateți din când în când câte o bucată și să o gustați.

3. Punem borșul la încălzit într-o cratiță (dacă este cazul, dacă nu, se pune direct zeama de lamâie sau zeama de varză) și îl lăsăm până aproape de fierbere. Când s-a încălzit bine, îl putem adăuga în oală și lăsăm întreaga compoziție să dea în clocot 2-3 minute.

4. După ce s-au scurs cele 2-3 minute, stingem focul și adăugăm fideaua, iar apoi pătrunjelul proaspăt. Fideaua se va găti din căldura compoziției.

5. Ciorba se lasă să se răcească până când devine călduță și numai bună de servit. Se poate servi cu puțină smântână.

Poftă bună și spor la bucătărit!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *