Chili con carne vegan

Chili con carne vegan prezentare

Chili con carne vegan este un preparat relativ simplu care poate fi gătit cu ingrediente accesibile oricui. Popular bucătăriei tex-mex, este o explozie de arome și un aport de proteine excelent. Chiar și în varianta vegetală, își păstrează gustul unic, iar proteinele sunt de asemenea prezente în număr mare. Acest aspect face ca rețeta de Chili con carne să fie flexibilă și accesibilă mai multor tipuri de diete (vegetariană sau vegană).

Acest fel de mâncare conține fasole, ardei gras roșu, morcovi, porumb și suc de roșii, iar combinația nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă. Condimentele joacă și ele un rol important în această rețetă. Pudra de chili împreună cu boiaua de ardei afumată oferă o aromă dulceagă echilibrată de gustul legumelor.

Pentru rețeta de chili con carne vegan am ales să folosesc orez basmati, datorită texturii sale uscate care se combină de minune cu sosul. Puteți folosi și orez jasmine. Acesta din urmă este puțin mai umed după fierbere, dar poate fi folosit ca o alternativă la orezul basmati pentru această rețetă.

4 porții

Dificultate: redusă

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gătire: 50 de minute

Valori nutriționale pentru o porție (fără orez): Calorii Proteine Carbohidrați Grăsimi Grăsimi saturate Zaharuri Fibre
204 15 g 28 g 2 g 0 g 11 g 19 g

Ingrediente necesare pentru Chili con carne vegan:

– O ceapă roșie mare

– Un morcov mediu

– Un ardei gras roșu mare

– 250g de fasole Red Kidney fiartă (sau o conservă)

– 50g de soia granulată

– 100g de porumb

– 400ml de suc de roșii ( sau roșii decojite la conservă pe care le tocați )

– Două linguri de bulion (aproximativ 30g)

– 2 căței de usturoi

– O lingură de ulei de măsline (aproximativ 15 ml)

– O linguriță de pudră de chili

– O linguriță de boia afumată de ardei

– Sare și piper

Ingrediente pentru servire:

– 300g de orez basmati

– Un lime

Mod de preparare:

1. Punem soia granulată într-un bol cu apă la temperatura camerei. Apa trebuie să depășească soia cam cu 2 degete, deoarece aceasta își va mări volumul. O lăsăm să se hidrateze și între timp ne ocupăm de restul ingredientelor.

2. Tăiem ardeiul, ceapa, morcovul și usturoiul în cuburi mici.

ingrediente pentru Chili con carne vegan

3. Într-o oală cu strat antiaderent, punem uleiul de măsline și adăugăm legumele tăiate după ce uleiul s-a încins. Le lăsăm la foc mediu pentru 5-10 minute până se înmoaie.

ardei pentru Chili con carne vegan

4. Adăugăm pudra de chili, boia de ardei afumată, sare, piper și bulion. Le omogenizăm bine și le lăsăm 5 minute pentru a se combina aromele.

ingrediente in oala

5. Adăugăm fasolea, porumbul și soia hidratată ( soia trebuie stoarsă bine bine de apă) și amestecăm.

Chili con carne vegan

6. Turnăm sucul de roșii în oală peste restul de ingrediente.

7. Punem capacul (lăsăm un spațiu mic pentru a ieși aburii), dăm la foc mic și lăsăm preparatul să fiarbă pentru 30 de minute amestecând din când în când.

Pentru servire vom folosi orez basmati și puțin suc de lime. În continuare vă voi arăta cum să fierbeți corect orezul basmati:

1. Punem orezul într-un bol cu apă și îl amestecăm bine pentru a elimina cât mai mult amidon din el. Scurgem orezul și repetăm procesul de spălare de 2-3 ori, până când apa devine aproape curată.

2. Într-o crăticioară punem apa la fiert și adăugăm 2 lingurițe de sare. Cantitatea de apă trebuie să fie de 4 ori mai mare decât cantitatea de orez, adică în cazul nostru, vom avea nevoie de aproximativ 1.5l de apă.

3. După ce apa începe să fiarbă, adăugăm orezul și amestecăm pentru a ne asigura că nu se va prinde de fudul cratiței și îl lăsăm să fiarbă 10-12 minute.

4. Scurgem orezul și îl lăsăm să se răcească preț de 3 minute. Luăm o furculiță și îl separăm ușor pentru a avea o textură mai pufoasă.

5. Punem orezul într-un bol și peste el chiliul. Deasupra stoarcem puțină zeamă de lime pentru gust. Poftă bună!

Chili con carne vegan prezentare

Dacă nu ești presat/ă de timp, gătește mâncarea la foc mediu sau mic, acoperită cu un capac. Astfel va căpăta o aromă mult mai bună, deoarece ingredientele au nevoie de timp să se bucure unele de altele. Adaptează rețetele după bunul plac, mai adaugă un ingredient, mai renunță la altul, joacă-te cu condimentele, pentru că nimic nu e bătut în cuie. Important e să-ți placă ție, nu să fie ca la carte.

Inspiră-te și din rețeta de: Prăjitură cu mere, lămăie și scorțișoară

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *