Cereale integrale

cereale integrale

Descopera secretele detinute de cunoscutele cereale integrale; tipuri, beneficii, utilizari.

Secerate, alese, curățate și ambulate cu multă grijă. Cerealele integrale reprezintă porția de sănătate și saturație pe care o poate oferi o fibră sănătoasă, de când îți începi dimineața. Turnate într-un bol colorat, cu lapte sau iaurt, fructe sau miere, acestea pot fi consumate în numeroase combinații delicioase. Astfel, asigură cantitatea necesară de energie pentru o nouă zi, probabil aglomerată și plină de activități.

Cerealele integrale reprezintă adevărate comori. Consumate în cantități normale, în funcție de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică, aduc organismului numeroase beneficii:

  • Contribuie la scăderea colesterolului;
  • Previn atacurile de cord și accidentele vascular-cerebrale;
  • Reduc riscurile de apariție a constipației;
  • Sunt bogate in vitamina B, niacină, acid folic și riboflavină care mențin sistemul nervos sănătos;
  • Mențin greutatea corporală sub control;
  • Oferă senzația de saturație pentru o perioadă lungă de timp;

În continuare, vom descrie 5 cereale integrale printre cele mai consumate, care aduc organismului numeroase beneficii:

1. Bulgur

Bogat în fibre, proteine și vitamine, e un bun înlocuitor al orezului prin simplul fapt că se gătește mai ușor (se lasă la înmuiat în apă timp de oră și jumătate). Datorită conținutului nutritiv, bulgurul poate fi folosit cu ușurință în salate arăbești, tabbouleh, sarmale, pilafuri sau alte mâncăruri delicioase. Acesta prezintă numeroase proprietăți benefice cum ar fi menținerea unui sistem digestiv sănătos, previne apariția constipației.

2. Secara

Cultivată încă din Antichitate, secara reprezintă o plantă minune prin nenumăratele proprietăți multiple pe care le aduce organismului uman. Menținerea unei greutăți corporale normale dorite, senzația de sațietate și procesul de slăbire se pot desfășura fără dificultate cu ajutorul acestei plante. Conține numeroase fibre și vitamine, ajută întregul organism să rămână într-o formă cât mai armonioasă. Starea de bine este menținută prin faptul că ajută metabolismul să producă o cantitate suficientă de energie pentru o zi aglomerată.

3. Orz

Descoperit și adus de către Cristofor Columb pe piața agricolă, orzul consumat atât de către animale, redându-le o blană mătăsoasă, lucioasă și sănătoasă, beneficiile aduse corpului uman sunt multiple. Cu o îndelungată istorie și având un trecut lăudat, orzul este o plantă rezistentă fiind singura care atinge 70 grade altitudine nordică. Este cultivată în țările scandinave, caucaziene și Tibet. Este recomandat consumul acestei cereale deoarece conține beta glucan, o fibră puternică, necesară organismului.

Orzul este de mai multe tipuri printre care putem aminti de orzul perlat care se găsește în supermarketuri, dar care nu conține atât de multe fibre, tărâțe și germeni ca cel în coajă. Orzul în coajă este mai greu de gătit, dar păstrează majoritatea nutrienților necesari corpului. Acesta trebuie pus la înmuiat și fiert mai bine de oră pentru a putea fi consumat. Această plantă trebuie introdusă treptat în alimentație, la început în cantități mici pentru a accelera metabolismul și pentru a ușura digestia.

4. Hrișca

Nu conține gluten și ajută în curele de slăbire. Protejează organismul de îmbătrnirea prematură și regenerează celulele, contribuie la curățarea ficatului și ajută la scăderea presiunii arteriale. Acestea sunt câteva dintre numeroasele beneficii pe care le prezintă această plantă folosită mai ales în Asia, în special în China. Nu este considerată o cereală integrală, însă, datorită beneficiilor și proprietăților sale se apropie de caracteristicile uneia. Este ușor de gătit. Poate fi înmuiată în lapte sau apă, coaptă sau amestecată în iaurturi.

5. Ovăz

Servit în lapte sau iaurt, alături de nuci, semințe sau fructe, beneficiile ovăzului sunt numeroase și nu pot fi trecute cu vederea. Așa cum am precizat în cazul orzului, și această cereală conține beta glucan. Alături de numeroasele vitamine, antioxidanți și minerale reprezintă un adevărat complex de sănătate. Întărește sistemul imunitar, reduce stresul oxidativ, îmbunătățește digestia, reduce riscurile apariției diabetului, crește nievlul de energie și reduce colesterolul. Este unul dintre cel mai consumat din grupa de cereale integrale. Se prepară foarte ușor, este sățios și sănătos, tocmai de aceea este recomandat în regimul alimentar al copiilor.

Autor: Batcu Andreea-Alexandra


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *